RAZGOVORI UGODNI – CIKLUS MLADIH VIDEO AUTORA: JOSIP HORVAT (HR) I MARTIN MRZLJAK (HR)

21.9.2013. u 21:00 @ MM centar
Trajanje: 90 min / Ulaz besplatan

PROGRAM MM CENTRA

Radovi:

josip horvat

Josip Horvat

Husta (isječci)

Kad narastem… (isječci iz serije)

Portreti (isječci)

Posljednja Huldra na ledu

http://josiphorvat.com/

Martin Mrzljak

Martin Mrzljak

Dance to…

Crveno i zeleno

http://martinmrzljak.com/

Josip Horvat i Martin Mrzljak video su autori najmlađe generacije. Ono što ove autore povezuje jednim dijelom je i promišljanje spektakla koji svaki od njih provlači kroz sebi bliske teme: pitanja roda i identiteta u Horvata, te propitivanje masovnih medija i privatnosti kod Mrzljaka:

…Odlučio sam napustiti površinu i provesti nekoliko godina u rudniku sa svim rudarima. Tri mjeseca nakon mog silaska u rudnik dogodio se potres i zarobio me između pet zidova. Nisam imao izbora, počeo sam jesti kamenje, istiskati mliječne sokove iz korijena biljaka, zamišljajući da Sunce nikada nije ni postojalo. Kada me napala vojska podzemnih zečeva, ukazala mi se vila. Imala je frizuru s leopard uzorkom i žutu haljinu. Vidio sam žuto i pomislio to je to, ona je moj spasitelj, pomislio sam da mi ju je poslao Sv. Nikola i da je sva prekrivena zlatom, ali ona me samo pogodila škarama u glavu i onesvijestila. Naposljetku sam se probudio u svojoj šumi, negdje pored prekrasnog hladnog izvora koji je nestajao u zemlji ispod starog hrasta i oblikovao ogromno podzemno jezero. I tu je bio on! Pomislio sam da je satir, tako smrdljiv, dlakav, jak i tih, ali ne, bio je to Pan glavom i bradom – dirao je moju peraju. Pretvorio me u sirenu i dao mi jezero. Često pjevam za njega.

Josip Horvat

…U prostor sam postavio disco kuglu na koju su digitalnim LCD projektorom projicirane vijesti uživo. Tada mi je definitvno bilo jasno da me zanimaju mediji i načini i oblici serviranja različitih vrsta informacija, zabave, tj. politika informativne-zabave. Živimo u vrijeme u kojem mediji postaju globalni, moćniji nego ikada, vrijeme u kojem mediji postaju moćan alat u rukama politike i biznisa, a miksanje politike i zabave poprima ponekad surove i zastrašujuće oblike. Gdje su granice informiranja, a gdje manipuliranja, gdje su granice između informiranja i zabave? Ili sve to postaje jedan nejasan splin koji nas okružuje, koji nas istodobno pritišće i vodi? Nadalje sam “brainstormao” različite varijacije i mogućnosti koje su me asocirale na zabavu, na spektakl, na akumuliranje viška atencije u informaciji i orkestracija opće pažnje i tehnologije koje je kroz svoj razvoj omogućila taj oblik medijacije među ljudima, državama, nacijama, kontinentima. Od svih silnih izlistanih i nabrojanih elemenata privukao me vatromet, te sam onda počeo istraživati o barutu i o njegovim primjenama kroz povijest i došao do spoznaje da je linija uporabe i zlouporabe uistinu neprepoznatljiva i da je jedina razlika kontekst i metodika dok su tehnologija i način djelovanja na terenu gotovo identični…

Martin Mrzljak