MALA KLINE (SLO): DREAMLAB COMMUNITAS (rn), PROJEKT KOJI ISTRAŽUJE POTENCIJAL ZAJEDNICE KROZ SANJANJE

Foto: Damir Žižić

Foto: Damir Žižić

9.-18.9.2013. 10:00 – 16:00 @ MM centar

&TD U REZIDENCIJI, umjetnički istraživački laboratorij

Špiljski lavovi, Chauvet-Pont-d’Arc, u: Werner Herzog, Špilja zaboravljenih snova

‘Zajednica nije vlasništvo, niti je teritorij kojeg treba odvojiti i braniti od onih koji mu ne pripadaju. To je više praznina, dug, dar drugome koji nas podsjeća i na našu konstitutivnu drugost u odnosu na nas same.’ (R. Eposito, Communitas)

DREAMLAB je mobilni laboratorij za istraživanje i razvoj rada sa snovima i prikazima u kontekstu izvedbenih umjetnosti. To je platforma gdje se primjenjuju i razvijaju različiti pristupi, prakse i metode rada s maštom i tijelom kao izvedbenim sredstvima za različitu produkciju odnosa, kreativnosti i znanja. Kolektivni formati djela i razmjene omogućuju rastvaranje prostora među nama koji time postaje prostor potencijala, prostor nepredviđene inteligencije i kreativnosti.

DREAMLAB je 2011. pokrenula koreografkinja Mala Kline u suradnji i uz pomoć Silvije Stipanov, voditeljice i producentice u Studentskom centru u Zagrebu – Kultura promjene – Teatar &TD, gdje su se i prvi puta susretale. Od tada se selio u druge prostore i okruženja, fokusirajući istraživanje na različite aspekte rada, istovremeno se obraćajući potencijalu mašte u njegovom odnosu prema tijelu i njegovu znanju.

U postojećem ciklusu (2013./14.) cilj je raditi s i razvijati praksu kolektivnog sanjanja te je testirati u različitim izvedbenim situacijama. Praksa kolektivnog sanjanja temeljena je na specifičnim protokolima otvaranja, utjelovljenja i uprizorenja snova. Izvorni materijal snova služi kao privremeni izvor i okvir kolektivnog kreativnog procesa. Praksa kolektivnog sanjanja pokušava postići prepoznavanje nužnosti koja pokreće određeni san i radi s obrascima koji se javljaju i otkrivaju u procesu kompozicije u stvarnom vremenu i kolektivnom uprizorenju.

Praksa kolektivnog sanjanja otvara višedimenzionalni prostor s različitom ekologijom povezanosti. Otvara prostor koji dopušta iskustvo communitasa i njegova potencijala. Praksa je izvedbeno sredstvo koje nam omogućava da iskusimo i mislimo našu relacionalnost na različit način i vježbamo različite načine kolektivnog stvaranja. To je istraživanje potencijalnosti tijela i mašte za stvaranje alternativnih vizija suživota.