FELIX OTT (DE) i MARKO JASTREVSKI (HR): THE ILIAD, 3 MEN AND A HOLE

felix           marko jastrevski

30.9.-13.10.2013. non stop @ Kino SC

APAP – IZVEDBENA EUROPA, umjetnička rezidencija

Trojica muškaraca, gravitiraju oko jedne jedine rupe igrališta zvanog Golf klub Troja. Nalazimo se negdje između Europe i Azije, gdje su tragovi drevnog rata sada prekriveni modernim terenom razigranog sukoba čija su pravila savršeno poznata trojici elegantnih igrača. Sve što možemo jeste gledati ih, promatrati odnose koji konstruiraju i dekonstruiraju osobnosti na djelu – uključujući i nas – u ovoj igri kojupoznajemo, ali je ne razumijemo u potpunosti. Je li počela? Nije li uvijek već počela, u obliku onog stalnog “prije početka“ u kojem je sve još uvijek moguće i nikada nije nepromjenjivo u jednom jedinstvenom obliku?

Prema tome, kretanje sukoba nije više usmjereno na vanjski problem, već preuzima oblik višeslojne spirale kojom upravlja rupa, temeljnom prazninom koja trajno preraspodjeljuje tri identiteta i vrstu tla po kojem stupaju. Oni ne idu dalje, nego idu dublje; svaki je od njih na osobnom putovanju, ali koje se događa izvan granica individualne osobnosti, jer borba nije za jasno predstavljanje ovog ili onog poznatog lika (Ahileja, Hektora ili Agamemnona…) nego za priliku prelaska iz jedne prisutnosti u drugu, iz jedne estetike u drugu, iz jednog svijeta u drugi. Slijedimo ih, ponukani njihovom delikatnom i zastrašujućom dekadencijom koja je dopustila sustavu da iskoči iz svoje središnje točke što igru i igrače dovodi u krizu, prisiljavajući ih da ponovno izmisle način stajanja. A zbog ovoga, vrijeme je da pogledamo u rupu.

Uz zaokret pažnje uzrokovan ovim trima osjetljivim vodičima, zaranjamo kroz slojeve vremena, prelazimo različite razine imaginarnog, ukazanja i snova uništenih na onome na čemu se izgradila naša povijest, prelazimo od moderne političke pozornice do antičkog polisa, i natrag u svoju sadašnjost otkrivenu u svojoj nevidljivoj igri…i putovanje se nastavlja. Nikada nije završilo. Ono je, kao beskrajno ponavljanje početka, naša Ilijada.

http://threemenonehole.wordpress.com/

Koncept, režija: Felix Mathias Ott

Dramaturška suradnica: Camille Louis

Asistent: Andreas Müller

Trenerica: Helga Wretman

Glazba: Alex Kassar

Dizajn svjetla: Martin Pliz

Izvođač: Gaspard Guilbert, Marko Jastrevski, Nils Ulber

Scena: Jonas Pim Simon

Grafički dizajn: Edgar Leciejewski

Produkcija: Inge Zysk

Produkcija: Felix Mathias Ott

Koprodukcija: Sveučilište u Zagrebu, Studentski centar u Zagrebu, Kultura promjene, Tanzfabrik Berlin.

Uz financijsku potporu: Haupstadtkulturfonds Berlin

Uz podršku: Apap / advancing performing arts project