Noć performansa

21.9.2013. četvrtak 

22:00, Studentski centar, Savska 25, Zagreb

Noć Performansa se ove godine vraća u Studentski Centar u Zagrebu, u čijim je prostorima već privukla i oduševila stotine posjetitelja 2011. godine. Uvod u Noć će činiti novi projekt Alena i Nenada Sinkauza te Ivana Marušića Klifa koji se sastoji od filma i audio-vizualnog performansa, nastao na osnovu razlaganja Keelingove krivulje koja opisuje promjene u koncentraciji CO2 u atmosferi kroz zadnjih 50-tak godina u elemente koje interpretiraju kao šum ili random generator. U nastavku noći, niz će performansa biti izvedeno u raznim prostorima Studentskog Centra.

Noć performansa je site-specific događaj u okviru kojeg Perforacije pozivaju domaće i regionalne umjetnike da predstave instalacije, eksperimente sa svjetlom / zvukom / pokretom, različite prostorne intervencije, modele participacije s publikom, itd. Cilj je omogućiti nove izvedbe koje odražavaju specifičan pristup pozvanih umjetnika, ali i otvariti nove perspektive kroz istraživanje i refleksiju u odnosu na vlastitu umjetničku praksu. Cijenimo inovaciju forme, ideja i estetike te se oslanjamo na njihovu novu vjerodostojnost i vrijednost, istovremeno dajući prostor i talentiranim mlađim umjetnicima kojima trebaju mogućnosti da razviju vlastite strategije rada – preživljavanja i odnosa s publikom. Događaju je pridodana i društvena dimenzija – performansi se izvode tijekom večeri, jedan za drugim u slobodnom okruženju, što ga čini važnim i privlačnim za posjetitelje koji imaju mogućnost međusobnog povezivanja , kao i sa umjetnicima na nekonvencionalan način.

Uz Zagreb, Noć Performansa izvodila se u Ljubljani, (Slovenija), Beogradu (Srbija), Skoplju (Makedonija), Brestu (Francuska), Portlandu (SAD) i Caenu (Francuska).